Matlamatku dan Kertas Mahjong

  • 1
Assalamualaikum.

Aku ada satu tabiat untuk tulis matlamat-matlamat jangka masa pendek atas kertas mahjong. Bermula dari form 4, aku akan tampal dalam bilik tidur asrama kertas-kertas yang penuh dengan apa yang ingin aku capai dalam masa terdekat.

Pada mulanya, perkara ini dibuat cuma untuk suka-suka. Aku buat pun sebab nak kasi motivated memandangkan passion aku for something kadang-kadang haus dalam tempoh merealisasikannya. Tapi, bila lama-lama dah biasa buat, I began to think big, sebab pandang kertas ni setiap hari membantu aku memecahkan tanggapan my dreams are too big kepada matlamat yang boleh diusahakan.

Kertas mahjong ini sudah jadi part of my life. Motivasi itu penting. Bila masa aku nak jatuh, getting beaten by the solid punches from the life, in the moment nak tersungkur tu, aku akan imbau all my dreams and desires dan ingatkan pada diri bahawa the challenges is nothing but my stepping stones untuk capai matlamat tersebut.

Bila kat UiTM, aku tulis macam ni sejak part 1, part 2, part 3 dan part 5. Orang lihat kehairanan bila tengok someone does something like this. Mungkin bukan kebiasaan bagi mereka untuk melihat someone jot down his ambitions and stuff and display it to others. Alhamdulillah, takde sapa make fun of me bila tengok benda ni.

I do think that the thing that I do is called visualisation. Ada sesiapa boleh confirmkan?



 These are my goals for this semester. I'm doing my best to materialize it!

 It's time to look forward :P 

Assalamualaikum.

P/S: Aku dipindahkan ke bilik sebelah ketika berada di semester 4 dan kekal di bilik tersebut pada semester kelima. Matlamat semester 3 masih tak ditanggalkan dari dinding bilik sebelah walaupun sudah 2 semester aku tinggalkan bilik tersebut. Maybe the occupier of my former room are using my goals to help them getting inspired too :O Alhamdulillah. Haha. 

1 comment:

  1. Awesome one Aziz! Can't believe you did this.. But anyway, May the odds be ever in your favour :)

    ReplyDelete