Separuh gelisah, separuh teruja

  • 0
Assalamualaikum.

Tajuk entri kali ini sekiranya di-Englishkan ialah 'Half Nervous, Half Excited'. Aku berkira-kira samada hendak menggunakan perkataan gementar atau gelisah. Aku rasa kedua-dua maksud perkataan tersebut merujuk kepada perasaan cuak, tapi gelisah ini level cuaknya lebih tinggi berbanding gelisah. Lol menyimpang dari content yang aku nak taipkan kali ini.

* * * * * * * * * * * * * * *


Semuanya bermula dengan post ini di group facebook kami. Faiz mengajak kawan-kawan MRSM Kuantan yang berdekatan dengan Shah Alam untuk bermain futsal bersama-sama. 


Perancangan awal:
Tarikh: 21/3/2015 (Sabtu malam Ahad)
Masa: 10-12 malam
Tempat: Gelanggang futsal U One Bukit Raja

Ajakan ini mendapat respon yang sangat baik daripada kami semua sehinggakan yang bersetuju untuk hadir pada malam itu 25 orang. Cukup untuk 5 team 5 sebelah.

Perancangan yang dipinda:
Masa: 10 malam - 1 pagi

It's a freaking long 3 hours. Lama gila. Tapi bila difikirkan semula, kami dah lama tak berjumpa, jadi apa salahnya kan?

Aku rasa cuak memikirkan tanggapan awal mereka terhadap aku sesudah sampai nanti. Aku di Kuantan boleh dikatakan rarely sentuh bola futsal memandangkan mereka dahulu selalu mendominasi gelanggang tersebut. Lengkap dengan dribble bagai. Itu pasai kenapa aku main bola tampar dan bola keranjang dulu. HAHA. 

Bila diingatkan semula yang Ayah selalu membawa aku bermain futsal sejak tingkatan 2 sehinggalah sekarang (9 tahun tu!), aku berasa agak yakin dengan kemampuan aku untuk bersama-sama mereka di gelanggang.

Aku bertolak ke Shah Alam dari Gombak selepas Maghrib kerana aku sangka event bermula 9 malam. I have never been so wrong. Sampai sejam awal di Shah Alam, aku gunakan masa tersebut untuk berfikiran positif. Maklumlah, mereka yang hadir kali ini kencang-kencang power main futsal. Banyaknya mewakili fakulti masing-masing.

Sekitar pukul sepuluh, aku tiba di U One. Aku lihat Hafizan sahaja yang sudah sampai, menanti di tepi tangga. Aku ingatkan dia tak cam aku, alhamdulillah, sangkaanku meleset. Itulah pentingnya aktif di Facebook menggunakan nama sebenar. HAHA.

Kemudian, seorang demi seorang datang. Janggal sungguh rasanya. Kawan-kawan yang berasal dari Terengganu dan Kelantan yang tiba dahulu. Mana pula orang KL, Selangor dan Pahang ni? -.- 

Apabila semuanya sudah hadir, aku lihat semua masih seperti dulu, badan maintain dan ada yang dah berketak-ketak. Aku rasa aku seorang je dah menggemuk T_T Faris Hadi yang selalu berjumpa ketika aku diploma di Perak pun terkejut. Badan aku ketika di degree Shah Alam lagi besar! Ada yang tanya apa sudah jadi? Sudah tentu alasan tak jaga makan yang digunakan. 

Aku mendapati kawan-kawan aku ini majoritinya mengambil kursus kejuruteraan dan belajar di UiTM Shah Alam. Aku pula seorang sahaja FSPU yang masih belajar. Aiseh.

10.20 malam, it's a kick off

Aku memilih untuk menjadi keeper sepanjang berada di gelanggang tersebut kerana beberapa faktor, 

1) aku tak reti nak participate dalam offense, 
2) stamina aku out,
3) aku nak evaluate their strengths and weaknesses dulu, dan
4) kaki kanan aku masih belum pulih sepenuhnya

Mampuih la nak kena skill bagai sepanjang game aja.

Kami gunakan format 7 minit satu perlawanan, 5 sebelah dan king stay. Terima kasih Ayah kerana pinjamkan hon dan jam. Jumaat depan Abanglong pulangkan balik. Memang teratur perlawanan tersebut.

Sepanjang perlawanan tersebut, memandangkan hanya 19 orang sahaja yang bermain (Arif sakit kaki), tiada kumpulan yang tetap ahlinya. Kumpulan yang aku sertai yang jadi King selalunya offense level dan chemistry memang tinggi. Aku mesti take note perkara ini untuk game-game yang akan datang.

Pengalaman manis aku ketika berada di dalam gelanggang selain dapat bermain bersama-sama dengan kawan-kawan lama ialah 

1) dapat selamatkan bola yang bertalu-talu datangnya dari kiri dan kanan. It costs my palms and fingers to be numbed. 


2) dapat menjaringkan gol menggunakan weak foot (kaki kiri) dari kotak D aku. It was a shot which curved into the top left area of the opponent's goalpost. It was indeed a 70-30 goal. HAHA.

Kami tamat bermain pada pukul 1.20 pagi. Barai.

Pada pendapat aku, it's a good event sebab jarang dapat gather ramai-ramai macam ni, selain dapat bersuka ria, kami dapat bina chemistry semula yang berguna untuk kekalkan ikatan persahabatan dan event akan datang terutamanya SPKG.

It was a great night dan kami sempat mengambil gambar sebelum beredar pulang.


ATAS (dari kiri): Izzat, Arif, kawan Wazien, Aziz, Tok Cha/Ilham Fahmi, Faris Hadi, Hanif, Asri.

TENGAH (dari kiri): Pake/Syauqie, Wazien, Naim, Fairul, Ikmal, Arif

BAWAH (dari kiri): Syariman, Matpek / Zul Fahmi, Dekpih / Wan, Faiz Azlan, Fashan, Hafizan, Ammar

Terima kasih kawan-kawan. Semoga kita berjumpa lagi :D

No comments:

Post a Comment