Aurat

  • 0
Assalamualaikum.

Dalam Islam, terdapat tuntutan oleh Allah menyuruh kita untuk menutup beberapa bahagian tubuh badan daripada pandangan orang yang bukan mahram bagi kita. Hukumnya wajib bagi orang Islam.

Bagi lelaki, auratnya dengan ajnabi ialah bermula daripada pusat hingga ke lutut. Bagi perempuan, auratnya pula seluruh anggota badan kecuali muka dan kedua-dua tangannya (sehingga pergelangan tangan).

Kat sini ada satu video best, mengingatkan kita kepentingan melaksanakan perintah Allah ini. Lepas ini, beringat-ingatlah kita :)
[Video: The Precious You]

Dalam kepala aku ni, selain beringat tentang perintah tutup aurat ini wajib, aku ingatkan diri aku dengan pengalaman perut masuk angin setiap kali ke hulu ke hilir pakai seluar je. Korang pula ingatkan diri tentang kepentingan aurat macam mana? :P

Bagi yang mengelat kata tak sampai seru lagi, ingatlah seruan tutup aurat sudah dikeluarkan 1400+ tahun yang lepas lagi dan seandainya kita merasa kekok untuk tutup aurat buat first timer, beri peluang pada diri untuk melaksanakan perintah ini. InsyaAllah, dengan adanya niat untuk berubah, Allah tunjukkan jalan.
Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment