Kingdom of Heaven

  • 0
Assalamualaikum.

Aku tonton filem ni selepas salah seorang kawan aku syorkan kat aku supaya tonton cerita ni. Semuanya bermula apabila aku tanya dia kat kelas CTU151,

"Weh, yang Sultan Mahmud Al-Fateh dalam video tu dia rip dari filem apa? Cam seronok je tengok."

"Ntahlah, aku rasa tu babak dalam Kingdom of Heaven,"

Dalam kepala aku, seingat aku, Kingdom of Heaven ni cerita Cina yang berperang antara dua kerajaan langit dan bumi. Aku mengerutkan dahi sambil membuat muka tak percaya kepadanya.

"Eh, cerdik! Betul lah, cuba mu tengok sendiri kat internet nanti,"

"Fine. Kita tengok, sapa yang betul."

Beberapa hari kemudian, sedang aku melayari internet di kolej, aku browse tentang Kingdom of Heart.


[Tekan SINI untuk maklumat lebih lanjut tentang filem ini]

Aiyak! Selepas aku sedar yang aku keliru Kingdom of Heaven dengan nama filem cina tu, aku pun segera mencari nama filem cina tu. Kemudian, baru aku tau yang selama ini tajuknya ialah Warriors of Heaven and Earth dan aku sepenuhnya tersalah tafsir jalan ceritanya semasa menontonnya sewaktu kecil. HAHA.

[Tekan SINI untuk maklumat lebih lanjut tentang filem ini]

Kemudian, aku simpan hasrat untuk menonton filem Kingdom of Heaven di rumah. Memandangkan  sekarang aku cuti sebulan, aku sudah menontonnya! :) Namun, aku masih tak jumpa babak yang aku nak. Takpelah kalau macam tu :|

Namun begitu, aku suka cara pelakon tu membawa watak Saladin atau juga dikenali sebagai Salehuddin Al-Ayubi. Dalam filem ni, beliau digambarkan sebagai seorang yang sangat taat kepada perintah Allah dan tidak menghina agama lain.

Antara babak-babak yang menunjukkan sifat beliau yang sedemikian ialah:

  • Beliau mengangkat salib yang terjatuh di lantai dan meletakkannya semula di atas meja.
  • Semasa ingin melangkah keluar dari sesuatu kawasan di mana salah satu permukaan lantainya mempunyai salib, beliau menghindari daripada memijak lambang tersebut.
  • Terdapat babak yang beliau sujud syukur selepas berjaya menawan Jerusalem.
Papepun, aku akhiri entri ini dengan dialog antara Balian dan Salehuddin.
Saladin: Will you yield the city?
Balian: Before I lose it, I will burn it to the ground. Your holy places, ours. Every last thing in Jerusalem that drives me mad.
Saladin: I wonder if it would not be better if you did. You will destroy it?
Balain: Every stone. And every Christian Knight you kill will take ten Saracens with him. You will destroy your army here and never raise another. I swear to God to take this city will be the end of you.
Saladin: Your city is full of women and children. If my army will die... so will your city.
Balian: You offer terms. I ask none.
Saladin: I will give every soul safe conduct to Christian lands. Every soul. The women, the children, the old... and all your knights and soldiers and your queen. Your king, such as he is... I leave to you... and what God will make of him. No one will be harmed. I swear to God.
Balian: The Christians butchered every Muslim within the walls when they took this city.
Saladin: I am not those men. I am Saladin. Saladin.
Balian: Then under these terms, I surrender Jerusalem.
Saladin: Salaam alaikum.
Balian: And peace be with you. What is Jersualem worth?
Saladin: Nothing. [He starts to walk away, then turns around and smiles] Everything.
EPIC! Tata! Salam :)
P/S: Nope, as I don't want to miss any important things that might need me to reply quickly :) 

No comments:

Post a Comment