Bermain CASHFLOW® untuk Keluar Dari Rat Race - Rich Dad

  • 0
Assalamualaikum.

Robert Kiyosaki merupakan penulis buku kewangan Rich Dad Poor Dad. Beliau juga mengeluarkan permainan papan Cashflow untuk membantu orang ramai untuk celik kewangan dan seterusnya mencapai kebebasan kewangan.

Bagi mereka yang ingin bermain permainan ini secara on-line, mereka boleh akses permainan tersebut di CASHFLOW®Classic.

Dalam permainan ini, terdapat dua cara untuk menang; pertama adalah dengan menunaikan impian yang pemain pilih pada awal permainan dan kedua adalah dengan menggandakan pendapatan sampingan sebanyak 10 kali ganda selepas keluar dari rat race.

Buat mereka yang tertanya apa itu rat race, ia adalah satu situasi di mana kita melakukan perkara berulang kali demi mendapatkan ganjaran yang sedikit. 

Contohnya, kita seringkali menempuh kesesakan lalu lintas berpuluh-puluh minit semasa pergi dan pulang dari tempat kerja  sedangkan gaji yang diberikan tidaklah setimpal dengan masa yang terbuang di dalam kenderaan. Tak ubah macam tikus yang berlari-lari di dalam roda, berpusing-pusing mengejar keju di depan mata.

Itulah yang cuba digambarkan di dalam permainan ini. Dalam membina portfolio untuk keluar dari rat race, pemain akan membaling dadu untuk bergerak dari petak ke petak yang lain yang membentuk bulatan. Berdasarkan pengamatan aku, bentuk tersebut tak ubah seperti rat race.

Setiap warna petak mempunyai fungsi tersendiri.

HIJAU - Petak memiliki peluang untuk membeli dan menjual saham/ hartanah dan lain-lain aset serta peristiwa-peristiwa lain yang mempengaruhi corak permainan
UNGU - Petak kenaikan/ melangsaikan tanggungan
BIRU - Petak menjual aset pada kadar yang tinggi
KUNING - Petak memperolehi gaji
JINGGA - Petak untuk menderma 10% daripada jumlah gaji dan memperoleh dua dadu untuk dibaling untuk 3 giliran berikutnya

Laluan panjang di luar bulatan itu pula ialah laluan yang akan digunakan oleh pemain selepas memiliki RM5000 pendapatan pasif. Ketika itu, pemain perlu membaling dadu untuk tiba di petak impian berwarna ungu yang mempunyai token warna pemain dan membelinya ataupun memiliki 10 kali ganda pendapatan pasif yang sedia ada.

Selepas bermain permainan ini, aku belajar beberapa perkara mengenai kewangan.

  1. Dalam saham, kita perlu beli ketika harganya rendah dan menjualnya semula ketika harga sedang mahal.
  2. Dalam hartanah, kita perlu membeli hartanah yang memiliki aliran tunai/ cashflow yang positif. 
  3. Setiap orang memerlukan strategi untuk menang yang berbeza. Contohnya, bagi pemandu trak yang mempunyai gaji sebanyak RM2,500,  mereka perlu memainkan strategi melipatgandakan wang terlebih dahulu melalui saham dan kemudian melabur dalam hartanah. Mereka yang bergaji besar seperti peguam dan jurutera perlu mengutamakan melangsaikan hutang-hutang besar bagi menikmati gaji bersih yang tinggi.
  4. Penjanaan wang pendapatan pasif itu penting untuk keluar dari rat race.
  5. Apabila pendapatan pasif melebihi perbelanjaan, kita dikira mencapai kebebasan kewangan.
Sebelum aku lupa, permainan ini boleh dimainkan seramai 6 orang dalam satu masa. Cuba uji kebijaksanaan anda untuk bersaing sesama sendiri dalam keluar dari perlumbaan yang meletihkan ini.

InsyaAllah corak pemikiran kita tentang kepentingan memiliki aset dan penjanaan wang pasif dalam kehidupan berubah sama sekali selepas bermain permainan ini berulang kali. Jom main! 

No comments:

Post a Comment