Kesuntukan Masa

  • 0
Assalamualaikum.

Hari ni dah hari ke-25 dalam bulan Ramadhan. Ini bermakna tinggal lagi 4-5 hari nak masuk bulan Syawal.

* * * * * * * * * *

Semakin lama kini meniti hari ke hari, kita makin menghampiri tarikh luput kita di dunia ini atau nama mudahnya mati.

Sejak beberapa bulan lepas, aku mula didatangi tanggapan yang aku akan mati dalam masa terdekat. It's freaking me out you know?

For that reason, I always sending texts to my friends seolah-olah I'm going to leave the world like there is no more me in this world. For the responses, they said, "Are you going nuts?"

Well, actually I'm not. I heard that acting strange is one of the signs of the death of a person. Seriously? I'm not sure. Yet, it's entertaining to tease people with such texts. They will later asking me with tons of questions about my out of the blue actions. I enjoy it much. I love attention.

Aku nak pemergianku ini dalam keadaan terhormat pada pandangan Allah dan hamba-hambanya. Dying in disgrace is a BIG no to me.

Disebabkan itu, a thought keeps playing in my mind.

With current condition of my deed, am I good enough to skip over the hell torturing process and straight forward into the Heaven?

I'm afraid not T_T

Syurga mahal harganya. Bukan calang-calang orang boleh masuk. Orang yang masuk dalam tu semuanya dah buat pembayaran yang setimpal untuk menempah tempat mereka di sana. 

Memang semua orang yang beragama Islam akan masuk dalam syurga, tapi berapa ramai yang akan terus masuk ke dalam syurga without kena sental habis-habis dosa tu kasi licin?

Untuk itu, kita kena give something in return to have His grace. Salah satu caranya by pengorbanan.

Siapa yang berjuang banyak ke jalan Allah, dia akan diberi pampasan oleh Allah semula. Don't worry. Dia tak sia-siakan pengorbanan kita. Setakat nikmat tu dia boleh gantikan dengan nikmat yang jauh lebih baik, setimpal dengan jumlah nikmat-nikmat yang kita lepaskan untuk mendekatkan diri kita denganNya. 

Mungkin nikmat pengisian rohani? I prefer it more than physical as for nikmat fizikal boleh dicari, tapi soal hati kita nak isi macam mana? Refill dengan teguk air banyak-banyak? Dah tentu bukan kan?

Dalam surah al-Insyirah ayat 5 ada disebutkan,

"Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan."

Kemudian, ditegaskan semula ayat yang sama dalam ayat yang seterusnya.

Perkara ini jelas dinyatakan, after every hurricane, comes a rainbow yang bermaksud dijanjikan kesenangan selepas kesusahan.

Nak dikaitkan di sini, dalam menghadapi mati, bekalan perlulah cukup. Mati itu menandakan tamatnya usaha dia mengumpulkan bekalan di muka bumi. Bila mati itu sudah tiba, tinggal stage nak masuk syurga atau neraka. 

Di sini, neraka bukanlah satu pilihan. Perlu diingatkan neraka ni tempat no-fun at all. Mental note to everyone, it is a place where semua benda buruk kat dunia ni berada dalam tu. Penjara bagi pelaku dosa. Bayangkan sekumpulan pelaku-pelaku dosa duduk setempat, confirm sesak jiwa. Tapi neraka, diorang ni kena seksa, lagi haru duduk dalam tu.Nauzubillahi minzalik.

Untuk elakkan daripada tu, kita kena bersiap sedia untuk bayar harga syurga. It's okay merangkak mencari rahmatNya, daripada tak cari langsung. Kita masuk syurga pun kerana rahmatNya semata-mata. Kalau Allah tak izin, kita tak boleh masuk jugak syurga walaupun amalan banyak.

 [Gambar: Step by Step]

So, bila kita nak start berubah kepada lebih baik?

Esok

Masa tua?

Tunggu dapat hidayah?

The answer is actually now. Sekarang. Kita dah takde masa!

You might die after reading my post.

I might die after posting this entry.

So, what are we waiting for?

Pasang niat dan lakukan suruhanNya dan tinggalkan laranganNya. Mudah je.

Tata! Salam :)

P/S: Lebih baik mulakan sesuatu projek mega kita, BERUBAH KEPADA KEBAIKAN dengan perkara-perkara kecil secara berterusan daripada loncat melakukan perubahan drastik tapi bertahan sekejap sahaja. Don't worry about the result walaupun kita ambil masa yang lama untuk capai matlamat kita. Allah tengok usaha kita.
Life is a test and we are the candidates.

No comments:

Post a Comment