Loved by Everyone

  • 0
Assalamualaikum.

Done with Contengan Jalanan and Versus. Not going to do a reading-thons on hlovate's novel series buat masa sekarang. Cukup dengan dua. Puas dah setakat ni.

Rata-rata buku tu suruh kita berbalik kepada syariat sebab Allah dah tetapkan peraturan yang paling ideal untuk semua orang. Kalau langgar, hidup tak diberkati. Allah knows the best. Lagi satu, buku-buku ini menekankan mesej yang kita belum terlambat untuk berubah. As long as kita yakin dengan janji Allah yang menawarkan kebahagiaan bagi hambaNya yang dekat cakap, kita dah kira bertuah sangat-sangat.

It's never too late to change. Kita mungkin rasa payah nak berubah but have faith in one thing upon facing any hardship, Allah will repay it with something better. Dia nak tau sejauh mana hambaNya berkeinginan melakukan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya. Caranya dengan memberi ujian. Orang yang sanggup sabar dalam ujian ni orang-orang yang cekal. Allah suka orang yang macam ni. Macam mana agaknya kalau Allah tu sayang kita?

Dalam satu hadis, Rasulullah SAW pernah bersabda :

"Sesungguhnya Allah SWT jika mencintai seorang hamba, maka Dia memanggil malaikat Jibril dan berkata: "Wahai Jibril, aku mencintai orang ini maka cintailah dia!" Maka Jibril pun mencintainya, lalu Jibril mengumumkannya kepada seluruh penduduk langit dan berkata: "Wahai penduduk langit, sesungguhnya Allah mencintai orang ini, maka cintai dia." Maka seluruh penduduk langit pun mencintainya. Kemudian orang itu pun dicintai oleh segenap makhluk Allah di muka bumi ini." (Hadis Riwayat Bukhari)

Subhanallah. Don't you think that it is such a waste to not to chase after this kind of love?

Tata! Salam :)

P/S: You'll never reach perfection because there's always room for improvement. Yet, along the way to perfection you'll learn to get better - Ol' Joe.

No comments:

Post a Comment