Begin with A Good Start

  • 0
Assalamualaikum.

Kebanyakan orang mengimpikan sesuatu yang baik-baik sahaja. Kalau diberi peluang untuk memiliki kehidupan yang senang dan susah, cenderung manusia memilih yang baik. Tidak menyusahkan, malah membahagiakan diri sendiri. Untuk itu, kita haruslah pastikan sesuatu itu bermula dengan permulaan yang baik. As the English idiom said, off to a good start.

Entri kali ni ilham daripada pertanyaan seorang kawan kepada ustaz, "Kalau saya jumpa RM 1,000,000, kemudian saya letak di dalam bank dan kemudiannya tunggu interestnya yang halal masuk poket. Boleh kan?"


The question did suprised me. "Kira halal lah kan if buat macam tu as kita tak sentuh pun duit sejuta, tapi menggunakannya hanya untuk model bukak akaun je?" tambah dia mengukuhkan hujahnya.

Well, even though it seems like one, ustaz menegaskan bahawa haram berbuat sedemikian, memandangkan sumber yang haram akan menerbitkan hasil yang haram. Bayangkan situasi di mana kita mengambil air daripada pili paip yang berkarat, even though air tu asalnya bersih, kena karat, keruh juga.


I understand it now. Benda haram takboleh mingle dengan benda halal. Kondisi yang mengharamkan sesuatu perkara menjadikan yang halal menjadi haram dilakukan.

Di sini, dalam konteks kehidupan seharian sebagai pelajar, meniru dalam peperiksaan dilarang bukan? If we use cara macam tu untuk dapatkan result tinggi, well, result tu tidak dapat berkat langsung. Untuk menuntut ilmu, mana boleh campur adukkan dengan perkara maksiat. Ilmu itu nur, dan ia akan mudah turun pada hati yang bersih dan tawaduk. If result tu tak berkat, nanti terbawa-bawa kesannya sehingga ke alam pekerjaan di mana kita mungkin ditindas kerana kualiti ilmu yang kita perolehi tidak cukup untuk membuatkan kita bersinar dalam bidang pekerjaan kita nanti, disebabkan oleh meniru dalam exam.

Besides, dalam konteks seorang teruna dan dara, for searching for a life partner, we have to make it right. If we realize that we have began with the wrong move such as membimbing perasaan itu dengan nafsu, cepat-cepat kita berhentikannya dan bertaubat. People make mistakes and it is not to late to learn from it even though accepting the fact that you make a mistake is freaking hard.


Well, this entry is kinda light in content as I'm using general examples. I hope all of us have learned something and remind ourselves that begin everything with a good start.


Assalamualaikum.


P/S: A good beginning is half way to success.

No comments:

Post a Comment