Tips untuk Captcha dengan Mudah

  • 0
Assalamualaikum.

Captcha merupakan suatu bentuk halangan dalam ujian respon dalam pengkomputeran dalam usaha untuk memastikan bahawa respon tersebut dijalankan oleh manusia menurut Wikipedia.

Bagi aku, Captcha ini penting bagi halang spam kat comments kat blog selain elak muat turun automatik oleh perisian komputer. Captcha ni leceh. Lagi lagi dapat perkataan yang terbeliak mata melihatnya.

Entri kali ini akan menerangkan tips memudahkan mengisi karakter dalam kotak captcha yang aku dapat dari 9GAG. Aku lost track dengan post tersebut. Tahun lepas punya post.

Okay, selalunya dalam captcha, pastinya ada tulisan yang okay dan yang pelik-pelik. Apa yang korang perlu buat ialah daripada korang tulis 'steady awitni', korang gantikan tulisan normal steady itu dengan 'space' atau ruang kosong. Cuma perlu taipkan tulisan yang mengelirukan sahaja.

Cuba tengok gambar di atas. Aku tulis ' awitni' terus dan ini hasilnya,

Tadaa! Sudah bersedia untuk dimuat turun :) Semoga anda semua mendapat manfaat daripada tips ringkas ini.

Assalamualaikum.

P/S: Gambar di atas merupakan muat turun kepada ebook Accounting for Non Accountants - A Manual for Managers and Students. I can't understand anything. Must buy the hard copy of the book (3rd edition) with the same name by Malaysian authors though.

No comments:

Post a Comment